Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Over de Tasmanvaarkaart

De Tasmanvaarkaart toont de belevingsvolle aanloop- en doorgaande vaarroutes naar en door de provincie Groningen, langs aantrekkelijke steden en de maritieme musea. De Tasmanvaarkaart (98 x 68 cm) toont naast de vaarroutes ook een groot aantal plattegronden met aantrekkelijke aanlegplaatsen en karakteristieke steden.

Gratis downloads
Alle routes, tracks en informatie over vaarwegen, bruggen, sluizen en aanlegsteden kunt u direct (en gratis) downloaden van deze website.

Ontdekkingsreiziger Abel Tasman
De kaart en de routes zijn genoemd naar de Groninger ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman, in 1603 geboren in Lutjegast (Groningen) en in 1659 overleden in Batavia (nu Djakarta in Indonesië). Abel Tasman was een ervaren zeemanschap in dienst van de VOC die vanaf 1639 meermalen op expeditie werd gestuurd in Oost-Indië. Hij ging net als veel andere jongemannen uit Noord-Nederland naar zee. In 1633 trad Tasman in dienst van de VOC en in 1636 emigreerde hij met zijn vrouw en dochter naar Batavia.

In 1642 stelt Anthony van Diemen hem aan als commandant van de grote expeditie naar het Zuidland. Het was de meest ambitieuze ontdekkingsreis die de VOC ooit voorbereidde. De expeditie van Tasman moest de kusten van het Zuidland in kaart brengen waarbij het vooral om het Onbekende Zuidland ging: de VOC dacht dat daar veel goud en zilver te vinden was. Ook hoopten de opdrachtgevers dat deze expeditie een veilige zeeweg naar Zuid-Amerika zou openleggen, want de Nederlanden waren in oorlog met Spanje en Portugal (Bron: Abel Tasman Museum, Lutjegast). Met de Tasmanvaarkaart willen wij u, net als Abel Tasman, op een belevingsvolle wijze een mogelijk nieuw vaargebied laten ontdekken.

Die Tasman-Karte zeigt die Erlebnisreichen Fahrrouten in und durch die Provinz Groningen, vorbei an attraktiven Landestädten und Maritimen museen. Die Tasmanvaarkaart (98 x 68 cm) zeigt neben den Fahrtrouten auch eine große Anzahl von Karten mit attraktiven Liegeplätzen und charakteristischen Städten. Auf der Website können Sie Details zu Geschichte, Landschaft, Sehenswürdigkeiten und Radwegen herunterladen. Die Karte ist nach dem Groninger Entdecker Abel Jansz Tasman (1603-1659) aus Lutjegast benannt. Die Tasmanvaarkaart ist in der Buchhandlung, in den Wassersportgeschäften, in den nautischen Webshops und in den Schifffahrtsmuseen in Groningen erhältlich.

Waar te koop?
De Tasmanvaarkaart is voor slechts € 9,95 verkrijgbaar bij boekhandels, watersportwinkels, nautische webshops en de 11 maritieme musea in de provincie Groningen en ook direct met het online bestelformulier bij de projectorganisatie in Lutjegast.

  • Delfzijl
    Loodskotter Eems no. 1
    Muzeeaquarium
  • Groningen
    Noordelijk Scheepvaartmuseum
  • Lauwersoog
    Reddingboot Gebroeders Luden
  • Lutjegast
    Abel Tasman Museum
  • Nieuwe Pekela
    Het Kapiteinshuis
  • Sappemeer
    Historische Scheepswerf Wolthuis
  • Termunterzijl
    Visserijmuseum Termunterzijl
  • Veendam
    Veenkoloniaal Museum
  • Zoutkamp
    Visserijmuseum Zoutkamp
  • Zuidhorn
    Museum De Verzamelaar
  1. Brochure Tasmanvaarkaart