Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

Ontdek de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij

Visserijmuseum Zoutkamp

Groninger Maritieme Musea Online

Slider

Visserijmuseum Zoutkamp

Reitdiepskade 11
9974 PJ Zoutkamp
0595 - 401 957
info@visserijmuseum.com
www.visserijmuseum.com
Openingstijden:

April, mei, juni, september en oktober:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur

Juli en augustus:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
Zondag: 10.00 – 17.00 uur

Aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp vindt u het Visserijmuseum Zoutkamp. Het museum is gevestigd in de voormalige, monumentale ‘betonningsloods’ van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.

Het museum
In dit karakteristieke, historische gebouw krijgt u de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken én te ervaren. Hier hangt nog de geur van vis, teer, hout en diesel die u mee terugvoert naar de vorige eeuw. Daarnaast is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij.

Op de binnenplaats van het museum vindt u Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900. Aan groepen biedt het museum de mogelijkheid voor een rondleiding. Reserveren is dan noodzakelijk.

Varen met een vleugje nostalgie? Het Visserijmuseum organiseert bijzondere vaartochten op het Reitdiep, het Lauwersmeer en de Waddenzee met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en de houten garnalensloep ZK 31 Neptunus. Geniet van een ontspannen dagje op het water en laat u verrassen door de veelzijdige natuur. De ZK 4 en ZK 31 zijn tevens te huur inclusief bemanning, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Arrangementen worden in overleg met u op maat samengesteld.

Exposities en activiteiten in het museum

‘50 jaar afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp’

In het Visserijmuseum is van 6 april tot en met 31 oktober de expositie ‘50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp’ te bezichtigen. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten onder het toeziend oog van koningin Juliana. Feestelijk wapperden de vlaggen op de nieuwe dijk. Er was weer een stap gezet in de realisatie van de Deltawet. De blijdschap werd echter niet gedeeld door de Zoutkamper vissers; de vlaggen hingen halfstok. De Lauwerszee was eeuwenlang hun visgebied. Vooral de laatste decennia was de garnalenvisserij, naast de zeevisserij, het hoofdmiddel van bestaan. Het dorp telde ongeveer 30 garnalenvissers. Zij raakten hun visgebied kwijt en dit zorgde voor veel verdriet.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Zoutkamp van de zee werd afgesloten. Met een speciale expositie staat het Visserijmuseum stil bij deze ingrijpende gebeurtenis en de invloed hiervan op het leven in het Groningse vissersdorp.