Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

Ontdek de Gouden Eeuw van de Groninger Veenkoloniën in Veendam

Veenkoloniaal Museum

Groninger Maritieme Musea Online

Slider

Veenkoloniaal Museum Veendam

Museumplein 5 (ingang: cultuurcentrum vanBeresteyn)
9641 AD Veendam
0598 - 364 224
info@veenkoloniaalmuseum.nl
www.veenkoloniaalmuseum.nl
Openingstijden:

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en maandag: 13.00-17.00 uur

Ontdek de Gouden Eeuw van de Groninger Veenkoloniën in Veendam. Het Veenkoloniaal Museum is in 1939 opgericht en kwam voort uit de Veenkoloniale Vereniging voor Oudheidkunde. Sinds 1989 is het museum gehuisvest in de voormalige RHBS van Veendam.

Het museum
In het monumentale pand uit 1911 vertelt het museum over de ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën: het boeiende verhaal dat meer is dan vervening en de turfgravers. Het vertelt ook over de honderden binnenschepen, tientallen kilometers kanaal, de rijke industrie van aardappelzetmeel en strokarton en de vele zeevarenden. Ooit kwam meer dan 60% van de Nederlandse zeegaande vloot uit de Groninger Veenkoloniën en werd ‘Koers Oostzee’ gezet. We vertellen ook het verhaal van de Gouden Aardappel die meer dan zetmeel opleverde, het verhaal van Lloyds uit Londen die zich in Veendam vestigde, maar ook over de historische verbinding met de Letse stad Riga. De rijke geschiedenis is verbonden door water en gevormd door ondernemende kapiteins, landbouwers en fabrikanten. Het is ook de regio van Anthony Winkler Prins en de kunstschilders Bart Peizel en Herman Mees. De permanente collectie omvat onder andere de Veenkoloniale Kustvaart, de handel op Riga en de strokarton- en aardappelzetmeelindustrie. Daarnaast worden wisselexposities georganiseerd.

Exposities en activiteiten in het museum

Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen

Van 11 december 2022 t/m 27 augustus 2023

In de 19de eeuw ontstonden allerlei neostijlen die teruggrepen op een roemrucht verleden. Neoclassicisme, neogotiek en allerlei eclectische mengvormen. Jugendstil of Art Nouveau (Nieuwe Kunst), wilde met deze traditie breken en gebruik maken van nieuwe technieken. Er was ruimte voor ornamenten in deur- en raampartijen in vloeiende lijnen, geïnspireerd door de natuur. De inrichting van het gebouw was vaak in overeenstemming met het uiterlijk. Later raakte het weer geheel uit de gratie vanwege de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Door verbouwingen zijn veel interieurdetails in nu nog bestaande gebouwen verloren gegaan, maar gelukkig is er een revival. Soms worden panden met gevoel voor details weer gerestaureerd. Er is weer belangstelling voor Jugendstil, ook voor het in dezelfde periode ontworpen aarde- en porseleinwerk en niet te vergetende de boekdrukkunst. Voor onze Jugendstil arrangementen, kijk bij activiteiten.

Geknipt voor het leven, drie eeuwen papierknipkunst uit het noorden

Van 2 juli 2023 t/m 5 november 2023

Vanaf juli 2023 is de tentoonstelling Geknipt voor het leven te zien in het Veenkoloniaal museum Veendam. Het museum toont daarmee een overzicht van drie eeuwen papierknipkunst uit de noordelijke provincies en leidt de bezoeker langs historische topstukken van papier.

Groningen zeilt - Schilderijen, tekeningen en Kapiteins

Van 17 september 2023 t/m 7 januari 2024

Aan de bloeiperiode van de 19de-eeuwse Groninger zeevaart herinneren nog honderden schilderijen en tekeningen. Toch is het maar een fractie van alle scheepsportretten die ooit gemaakt zijn. Immers elke kapitein liet zijn schip portretteren. Tijdens zijn loopbaan waren dit er al gauw vier of vijf. Daarnaast vond de stuurman soms een scheepsportret ook wel aanlokkelijk. De kunstenaars die de portretten vervaardigden waren vaak broodschilders. Perspectief gezien niet altijd perfect, en soms met de vreemdste golven.

We presenteren in vier zalen een bonte selectie van schilderijen, waarbij de ene kunstenaar waar talent toont, schetst de andere er maar wat op los. Soms werden de portretten zelfs vervaardigd door schilders die nog nooit op zee waren geweest. Ook laten we verhalen zien van enkele kapiteins, hun belevenissen in voor- en tegenspoed. Deze verhalen komen van de website scheepsindex.nl en zijn bewerkt door Arda Vossebeld-Dijkhuizen. Bij deze expositie putten we rijkelijk uit eigen collectie, uit diverse grote particuliere collecties en tonen we bruiklenen van onze collega’s in Noord-Nederland. Werken die normaal niet zo vaak te zien zijn. We gaan vol onder zeil!