Noordelijk Scheepvaartmuseum
9711 HZ Groningen
050 - 312 22 02
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl
noordelijkscheepvaartmuseum.nl
dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur
maandag gesloten
In de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad vindt u het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In het Canterhuis en het Gotisch huis ziet u de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en van deze twee fraaie panden.
In de toekomst zal het museum uitgroeien van maritiem museum naar algemeen historisch museum met een vaste museale presentatie en een historische ontmoetingsplek. Binnen deze plannen zal de historie van Groningen centraal staan. Naast een vaste collectie heeft het museum het hele jaar door wisselende tentoonstellingen.
Bezoek ook de bijzondere animatiefilm van middeleeuws Groningen ‘Groningen in 1470’!





Museumschip de Emma
Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: de Emma (PW 17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van Provinciale Waterstaat. Het museumschip maakt verschillende dagtochten door het prachtige Groninger Landschap.

Exposities en activiteiten in het museum
Tentoonstelling De Dood & de Zee
18 oktober 2019 t/m 16 februari 2020
Vanaf oktober staat het Noordelijk Scheepvaartmuseum in teken van de dood en de zee. De zee speelt in de Nederlandse geschiedenis een grote rol: het was en is een belangrijke voedselbron, zorgt voor economische welvaart en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. Maar de zee geeft en neemt. De zee is onlosmakelijk verbonden met de dood, ontelbaar zijn de mensen die op zee zijn gebleven. De vissers die niet terugkeerden van de visvangst, de zeelieden van de handelsvaart. En niet te vergeten de slachtoffers van de vele conflicten die werden uitgevochten op zee en in de lucht.







Honderden Nederlanders werden op zee slachtoffer van zeemijnen en torpederingen. De vele duizenden scheepswrakken op de bodem van de zee zijn hiervan de stille getuigen. Waarom kwamen die zeelui niet terug? Was hun boot door storm omgeslagen, op de klippen gelopen, gekaapt door de vijand, opgeslokt door een gigantisch zeemonster? Geloof en ongeloof, kennis en fantasie, mythen en legenden: tot lang na de middeleeuwen liepen wetenschap en bijgeloof door elkaar heen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs deze verhalen en belicht een bijzonder aspect van de geschiedenis van stad en de provincie: het harde leven aan de kust, de gevaren op zee, de inwoners die het leven lieten en het verdriet van de achterblijvers.