Tasmanroutes

Ontdek en beleef Groningen met de Tasmanroutes een verzameling van aanloop- en doorgaande vaarroutes weergegeven op de Tasmanvaarkaart.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water

.
.
.
.
.
..
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ontdek en beleef Groningen over water
previous arrow
next arrow
Slider

Delfzijl

Delfzijl een schakel tussen binnenwater en zee
De havenplaats wordt voor het eerst genoemd in 1303 en is vernoemd naar de rivier de Delf en haar sluis (zijl). Vanaf het begin was Delfzijl een combinatie van havenplaats en vesting. Door de schippers van de Veenkoloniale binnenvaart die de zee op wilden, ontwikkelde Delfzijl zich steeds meer als haven voor handel op Engeland, Baltische staten en Scandinavië. Vanaf eind 1850 voerden Windjammers zoals de Kruzenstern Chilisalpeter aan vanuit Zuid-Amerika.

De eerste vaarverbinding met Groningen was het Damsterdiep welke een goede aansluiting geeft vanuit Delfzijl met de jachthaven in het centrum van Appingedam . De bouw van het Eemskanaal in 1876 gaf een maritieme impuls aan Delfzijl en is nu een uitstekende vaarroute voor beroeps- en pleziervaart. Het Eemskanaal splitst zich in het oude Eemskanaal met een jachthaven op de grens met Farmsum en het nieuwe Eemskanaal dat toegang geeft tot de zeesluizen voor de doorvaart naar de haven van Delfzijl en de Duitse havens. Ooit van Greet Siel gehoord? Je kunt er heerlijk ouderwets vis eten. Met de komst van de chemische industrie in 1956 ontwikkelde Delfzijl zich tot 3e haven en 3e industriestad van Nederland. Het industriecomplex is gelegen tussen de zeedijk en de Oosterhorn. Ooit lag daar het dorp Oterdum. Het kerkje van Heveskes staat er nog.

Naast het Muzeeaquarium met haar aquarium en collecties over de geschiedenis van Delfzijl, de scheepvaart, schelpen, geologie en archeologie (oa. het hunebed van Heveskes bij Delfzijl) en de Loodskotter Eems nr. 1 heeft Delfzijl meer bezienswaardigheden.

Direct over de dijk bij het Muzeeaquarium staat het Eemshotel, een buitendijks hotel met een mooi uitzicht over de Eems. Ten zuiden van het hotel is een strand en in de kwelders kun je een maaltje zeekraal plukken.


Foto Jan Koster

Wandelend in het oude centrum kom je uit op het Molenbergplein met molen Adam en de Brasserie D11 Ziel en het Grand café Het Lokaal. Via de Grote Waterpoort, aan het einde van de Havenstraat, loop je naar bij de haven. Aan de havenzijde van de poort markeert een inscriptie de springvloed van 1962.

De zee- en jachthaven


Dit is een Short Sea Harbour die veel gebruikt wordt door Kustvaarders, Urker vissers en schepen voor offshore activiteiten. De haven heeft twee droogdokken van Sander Niestern. Grote havenbedrijven zijn Wagenborgen en Wijnne Barends. Vanuit hotel restaurant De Boegschroef heb je een prachtig uitzicht over de haven met zeeschepen en pleziervaartuigen. Daar ligt ook de Loodskotter.

Belangrijke evenementen zijn de Pinksterfeesten, de Havendagen en Delfsail dat weer in 2021 wordt gehouden. In het oude Eemskanaal bij Farmsum ligt de binnendijkse jachthaven (zie foto hierboven). Zeer bezienswaardig is de Waterstaatskerk van Farmsum. De kerk heeft een Lohman orgel en is op afspraak en in de zomermaanden op zaterdag te bezichtigen. In de kerk valt veel te leren over de geschiedenis over de Ripperda’s en de borg Huis te Farmsum. In 2016/2017 werden bij werkzaamheden aan de vloer 25 oude grafzerken van de Ripperda’s en notabelen van Farmsum blootgelegd. Ze worden nu vertoond in het koor van de kerk en aan de muren. (Info: dhr. P. Lanting, 0596 – 615 418)

Aan het einde van het zeehavenkanaal staat op de dijk een monument met graven ter herinnering aan het verdwenen dorp Oterdum; het moest in de tweede helft van de vorige eeuw wijken voor de oprukkende chemische industrie.


Foto Jan Koster

Aan de west en noord-westkant van Delfzijl liggen Biessum en Uitwierde, op fiets-, zelfs wandelafstand. Biessum is de enige complete radiale wierde van Nederland met zijn ossenweg, dobben, valgen, een paardewasch en de landerijen als taartpunten om de radiale wierde. Het kerkdorp Uitwierde heeft een historische kerktoren met op de spits boer Bos op zijn paard. J.C.Bos zorgde ervoor dat de 13e-eeuwse toren na het beleg van Delfzijl in 1813-1814 werd herbouwd in plaats van afgebroken. Een gedenksteen boven de zuidingang van de kerk herinnert hieraan.


Foto Jan Koster